RASKE ON OLLA JUMAL

Õhtulehes ilmus eelmisel aastal 15.detsembril minu isiklik valimisprogramm. Lubasin pärast seda, et kirjutan oma blogis iga üksiku punkti põhjalikumalt lahti.

Vaata üldist kontseptsiooni siit:
http://www.ohtuleht.ee/608023/sisserandaja-poeg-minu-isiklik-valimisprogramm

Lähme nüüd detailsemaks.

1.punkt oli selline:
Kommunismipärandi halastamatu väljatuulutamine. Iga endine kommunist peab leidma vähemalt kaks laitmatut rahvuslast, kes annavad tõendi selle kohta, et see konkreetne kommar ei olnud okupatsiooni ajal siga. Võtame eeskujuks Saksamaa denatsifitseerimise nii, nagu see toimus Ameerika tsoonis!

Nüüd kommentaar sellele sini-must-valgele hüüdlausele, mida tuleb esitada kandlehelide saatel.

Kui ma 1995.aastal Tartu Ülikooli lõpetasin, siis oli mu peaseminaritöö teemaks Saksamaa denatsifitseerimine peale Teist maailmasõda.

Miks? Aga just sellepärast, et 90-te alguses kisendati kõige valulisemalt uue Nürnbergi protsessi ja nn debolševiseerimise järele, võttes eeskujuks Saksamaal juhtunud denatsifitseerimise menetluse.

Kiunumine selle üle, kuidas omal ajal ei suudetud/tahetud (aga võibolla ka endiste punavõimurite vastutöötamise tõttu?) korraldada nn Nürnberg-2, kus punarežiim oleks kuulutatud inimsusevastaseks kuriteoks ja kus endised kommarid oleks vastutusele võetud, on kestnud vahelduva intensiivsusega kõik need aastad, kui Eesti taastas iseseisvuse.

Kõiksugu ahjualused ja – tagused kasutavad järjekindlalt mõistet “reformikommunistid”, mõeldes selle all Siim Kallase ja Andrus Ansipi parteid. Oravaid tähendab.

Ent kommareid on tõsirahvuslatse veendumusel täis ka ülejäänud nn kartelliparteid. Mitte ainult kesikud ja sotsid vaid ka Laari loodud ja “äraostmatute” poolt moderniseeritud IRL olla seda haigust täis. Isegi EKRE ei tundu laitmatu. Neil on nimelt auesimeheks Arnold Rüütel.

Probleem on nüüd siis milles? Probleem on selles, et kui pläägutada a la Jürgen Ligi punasest okupatsioonist ja kuulata, kuidas tema erakonnakaaslane Andrus Ansip mainitseb oma kaasmaalasi lausega “Okupatsiooni tagajärgede pisendamisest okupatsiooni eitamiseni on väga pisike samm astuda” (see kõlas 24.oktoobril noore Ossinovski hurjutamiseks), siis…

See on nagu kuulata pedofiile, kes tegutsevad laste kaitsmiseks loodud ühingutes. Ja sellist nähtust meil esineb, eks ole.

Kahjuks on see paratamatu. Mitte pdeofiilidest lastekaitsjad. Paratamatus on ümbersündinud kommunistid, kes tulevad omaenda s…tta Jevgeni Ossinovski-taolistele nina alla hõõruma. Ossinovskile, kes oli okupatsiooni lõppedes lasteaias käiv titt ning ei ole seega Ansipi ega Ligi ees kuidagi aruandekohustuslik.

Teate ka, miks me seda täiesti skisofreenilist paska taluma peame? Püüan selgitada.

Saksamaal oli NSDAP-s sõja lõpus üle kaheksa miljoni inimese. Ja veel kuusteist miljonit olid kõikvõimalikes natside loodud organisatsioonides. Noorsoo, naiste, tehnika, spordi, jne, jms.

Võitjad olid täis otsustavust kõik need inimesed läbi sõeluda ja anda igaühele teenete järgi. Kellele võllas, kellele vangistus, kellele vallandamine (tähendas leivakaartide äravõtmist ehk näljasurma ohtu.)

Kõik kahtlusalused pidid alustuseks täitma küsitluslehe (Fragebogen), milles oli 131 küsimust. Üpris põhjalikku vastamist nõudvat.

Sikkude eraldamiseks lammastest jaotati Saksamaa elanikkond viide kategooriasse.

  1. Peasüüdlased (Hauptschuldige) 
  2. Koormatud (Belastete)
  3. Vähemkoormatud (Minderbelastete)
  4. Kaasajooksikud (Mitläufer)
  5. Süüst vabastatud (Entlastete) 

USA okupatsioonitsoonis suudeti töödelda 3,6 miljonit küsitluslehte.

Tulemused.
Esimeses kategoorias 1667 inimest. Teises 23 060 inimest. Kolmandas 150 425 inimest. Neljandas 1 miljon 5874 inimest. Viiendas 1 miljon 213 873 inimest.
Kõik on justkui arusaadav?

Võibolla esimese ja viienda kategooria puhul tõesti. Aga kuidas konkreetselt liigitati inimesi teise ja neljanda kategooria vahel, vaat see on küsimuste küsimus. Kuidas eraldada “vähemkoormatu” tähistus inimene sellisest, kes vääris vaid “kaasajooksikuks” nimetamist?

Leiutada kõigile ühtemoodi “lauaga virutamise” meetod, nii nagu vana hea bürokraatlik traditsioon ette näeb? Aga tegemist oli ju siiski elavate inimestega, indiviididega, kes elasid natsi-ajal oma parema äratundmise järgi. Keegi oli siga mõnuga; keegi oli seda vaid nii palju, kui see oli ta enda ellujäämiseks vajalik. Keegi aga mõtles varakult hetkele, kui ta seisab Peetruse ees ja tema hing pannakse “hea” ja “halva” kaaludele. Kimbatusliku olukorra lemmiknäiteks on mulle isiklikult üks Hollandis tegutsenud kõrgem SD ametnik (ex officio “peasüüdlane”, kelle koht olnuks võllas), kes suutis tõestada, et tema tegevuse tõttu pääseti 600 juudi elu.

Korrutage sellised keeruliselt hinnatavad olukorrad sajaga, tuhandega, kümne tuhandega.

Rõhutan veel kord – kolmanda ja neljanda süüdlaskategooria juhtumite menetlusarv ulatus miljonitesse.

Ja üldse. Mille alusel kasvõi formaalselt võttes tulnuks inimesi liigita erinevatesse kategooriatesse? Tipp-funktsionääre oli natsidel ca 5000 inimest. Muid funkstionääre 250 000 inimest. Kuidas liigitada neid ametnikke ja sõjaväelasi, kes küll polnud partei liikmed, kuid omasid ametikohuste tõttu teatud rolli (isegi silmapaistvat) terrori-režiimi funktsioneerimisel? Kui suur süü oli surmalaagrisse sõitva rongi vedurijuhil? Rongide sõiduplaani koostajal? Jaamaülemal? Pöörmeseadjal?

Või küsimused seoses sõjajärgse elu korraldamisega. Kes pidi pärast sõda hakkama koolides lastele tunde andma? Umbes 90 protsenti õpetajaskonnast oli natslike organsiatsioonide liikmed (mitte otseselt parteis) nagu näiteks Nationalsozialistischer Lehrerbund oma 300 000 liikmeskonnaga. Kuidas hinnata/kaaluda laste ideoloogilist mürgitamist?

On see kuritegu? Või pelgalt kaasajooksiklus?
See on vaid väike murdosa küsimustest, millele tuli leida mingigi vastus.

Ehk: inimene, antud juhul sõja võitnud ameeriklane, inglane, prantslane, võttis endale ülesande, mis on jõukohane vaid taevastele jõududele. Paradiisi väravas kaaludega seisvale Peetrusele.

Paljud on ilmselt lugenud üldist hinnangut denatsifitseerimisele, mille kohaselt see tunnistatakse läbikukkunuks. Põhjuseks tuuakse (Saksa vasakpoolsed näiteks), et “külm sõja” puhkedes oli lääneliitlastel vaja kõik jõud, kaasa arvatud endised natsid, mobiliseerida uue vaenlase vastu, ja seepärast antudki näiteks luureülemale Reinhard Gehlenile kõik andeks (rääkimata raketiinsenerist Werner von Braunist).

Võibolla. Ent peamine läbikukkumisel on see, et… raske on olla Jumal.

Kretiinidele, kes sellest aru ei saa (vabandust, aga neile Ansipi-taolised oraaklid jutlustavadki), panen siiakohta viite praeguse kümnendi ühest kõige võikamast mängufilmist.

Strugatskite samanimelise romaani põhjal Aleksei Germani vändatud “Raske on olla jumal”




See on üli-inimese Don Rumata, jumala poja, läbikukkumise lugu. Mees proovis jõuda selgusele Heas ja Kurjas.

Tehke järele, kommunistliku minevikuga võitlejad. Astuge veel kord äratallatud reha peale.

Tehke seda mõnuga.

5 kommentaari:

  1. Need kes juhtivatel kohtadel natsi-Saksamaal töötasid, need kõik klassifitseeruvad vähemkoormatutest peasüüdlasteni. Neile oleks tulnud kõigile panna keeld SLV-s juhitvatel kohtadel töötada. Iseasi kas ka seda tehti. (Asendamatuid inimesi pole nimelt olemas, nii et pole vaja ülistada neid juhte nii palju. Eriti totalitaarse ajastu juhte kes ainult piitsa või präänikuga oskavad juhtida.)
    Kommaritest puhastamine oleks kindlasti Eesti riigile kasuks tulnud, paraku huvipuudusel see soikus - kõik olid lihtsalt ametis kommaritest järgi jäänud pirukast endale tüki haukamisega. Ilmselt oleksid ka sakslased nii teinud, aga nende õnneks määrasid nende elu demokraatlikud sõja võitjad. Kui demokraatlikes riikides kasvanud väliseestlased oleks massiliselt peale iseseisvumist isamaalne naasnud, siis kes teab, oleksime ka võibolla oma kommaritele "Nürnberg 2-e" saanud.

    VastaKustuta
  2. Romaani järgi oli don Rumata pärit teiselt planeedilt,st.tulnukas,nagu Ansipki.Paralleelid täitsa olemas,ainult Ansip ei viitsinud vist romaani lõpuni lugeda..

    VastaKustuta
  3. Natsid pääsesid Saksamaal väga kergelt, kuna nii suurt hulka mehi ei saanud ju vangi panna.
    Keegi pidi elama ja töötama ka.
    Muide DDRs oli spetsiaalne endiste natside partei National-Demokratische Partei Deutschlands!

    VastaKustuta
  4. Don Romata oli maalt aga tegevus toimus teisel planeedil kus valitses keskaeg ..

    VastaKustuta