PUHUME TÖRTS SÕDURIJUTTU


See on minu laiguline sõduririietus, mille ma sain umbes 15 aastat tagasi õppustel “Kindel linn.” Ma olen selle rõivastusega käinud õppustel seitse korda. Kevadel lähen taas. Toimuvad õppused koodnimetusega “Siil.”

Kaks tärni mu rinnal näitavad, et ma olen nooremleitnant. See ei ole kõrge aukraad, kindralini on veel viis astet. Mu madal aukraad tähendab seda, et ma hooman probleeme n-ö rohujuure tasandil.

“Kindla linna” ajal õppisin jalaväerühma juhtimist . See ongi “rohujuur”; ca 30 selli kokku.

Oli selline rühm, mis koosnes kolmandikus venelastest.

Ma vaikselt uurisin, et mis meeleolu on ka? Noh, kui peaks minema reaalseks olukorraks…?

Teid need vastused kurvastaksid. Parim vastus oli “ma jään neutraalseks, pole minu asi selline sõda.” Aga oli ka… hoopis teisi vastuseid.

Te EI TAHA neid kuulda!

Nüüd te ütlete, et see oli viisteist aastat tagasi ja vahepeal on toimunud meil siin tohutu rahvuste integratsioon.

Ahah?

Eesti Kaitsevägi on ülihea missiooniarmee – saada meie sõdurid Afgasse, Iraaki, Aafrikasse…, see on kõikjal eksootilistes maades väga efektiivne.

Sest lahingupaarilised Vasja ja Volli tegutsevad nagu vennad – saab üks pihta, kannab teine ta oma kukil tule alt välja.

Tsivilistid! Lahingupaariline on sinu ainus lootus ellu jääda, ja sina oled oma lahingupaarilise ainus lootus. Te olete seal oma kuradima kuulipilduja taga nagu siiami kaksikud. Su paariline on sulle kõige lähem inimene, siis kui hakkab – nagu kaitseväes öeldakse – sitta lendama.

Milline on meie sõjaväe võimeku sel juhul, kui kontakt vastasega (ja me teame, et see ei ole soomlane ega lätlane) peaks juhtuma me oma kodutanumal?

Mina kunagise rühmaülemana (Jumal tänatud, enam mitte, see on noorte meeste või vanade treenitud triatlonistide töö; mina aga olen 51 ja ma ei jookse maratone) pean oma mehi konkreetses olukorras vaadates arvestama, et kahekümnendates eluaastates Vasjal jookseb läbi pea järgmine mõttekäik:
“siis kui ma olin täitsa väike veel, siis juhtus nii, et kogu mu vanemate põlvkond nimetati korraga okupantideks, see oli mingi parlamendisaadik, Vahtre vist, kes vehkis “tsiviilokupatsiooniga”; selge see, et siis nad viisidki mälestusmärgi ära, see pronksiöö värk, ja üks eesti ajaleht avaldas persooniloo “Tundmatu vene pätt”; selge see, et pärast seda ütles mu oma president, et mu keel on okupandi keel, ütles ühele inglise ajakirjanikule; siis prauhh-mürts selguski, et ma pean hakkama õppima geograafiat eesti keeles, sest see on ainus õige keel, ehkki see meie õps ei jaganud seda keelt kohe üldse, nii et ma siis ei saanudki ülikooli, sest selliste teadmistega nagu see koolireform meile andis, ei saagi kusagil kõrgemasse õppeasutusse; ah, perset kah!, tegelikult polegi vaja, sest ka pärast seda, kui oled selle lõpetanud ja jõudnud ükskõik kui kõrgele postile selles riigis, ikka öeldakse sulle et sa oled siin võõras, et sa pead suu kinni pidama… olgu sul või selline eesti keel nagu sellel Ossinosvkil, pool-eestlasel… Nii, ja nüüd nad ootavad, et Vasja, hakka nende eest sõdima? Nüüd kui sitta lendab? Perset-roosi, las sõdivad ise! Kui neil on nii kõvad põhimõtted, siis las nad ise nende põhimõtete eest sõdivadki. Nad ise.”

Tsivilistid! Kui ükskõik millises jaos, rühmas, kompaniis on selliseid mõtteid mõlgutavaid mehi, siis on jama majas.
Mina rühmaülemana ei saa nendele meestel kriitilises olukorras hakata pidama maailmavaatelisi loenguid stiilis “kuulge, te ei saa naljast aru või?!, Vasja, raisk, eestlastel on lihtsalt selline huumor; Vahtre-Ilves-Ligi-Sutrop-jne-jne., need on ju humoristid!”

“Reamees Vasja, võta nüüd kuulipilduja õlale ja marss-marss!, eesti humoristide eest lahingusse.”

Tsivilistid! Rühmaülematel on selles tulevases sõjas probleem. Ja te aitate seda probleemi praegu süvendada.

48 kommentaari:

  1. Algatuseks arvan, et sellega ei suuda sa ikka oma facebooki postisust päästa :). Aga sellest blogist siis... Põhimõttel on isegi natuke jumet, aga ei tasu ka nüüd sellist arusaama endale võtta, et kui sõjaks läheb siis eestlased ootavad, et venelased nende eest sõtta läheksid, vaevalt. Arvan, et eestlased saaksid ise ka väga hästi hakkama,kuid üks vene rahvusest inimene on omale eesti kodakondsuse võtnud (või siis hankinud :D ) siis oodatakse temalt ka riigi ees kohustuste täitmist, mitte pelgalt privileegide nautimist.
    Üldiselt tundub, et venekeelt kõnelevad eestlased (eestivenelased) tahavad liiga palju endast nüüd mingit ohvrit teha või näidata, et nad on siin jubedalt tagakiusatud rahvas. Ala nagu USA-s: Pruunlane võib öelda, et ta on uhke oma rassi üle....aga kui valge inimene seda ütleb siis ta on rassist!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ilus. Kevadise õppuse ajal soovitan rühmaülematel just nii oma venelastest sõdureid motiveerida - ei mingit privileegide nautimist, kuuulipildujalint hammaste vahele ja positsioonile! Jah, eestlased saavad väga hästi kodumaa kaitsmisega hakkama, vähemalt need 30 protsenti (vist isegi vähem, sest statistika arvestab ka sisserändajad siia sisse?), kes tegelikult ka Kaitseväkke jõuavad.

      Kustuta
    2. Olgu. Probleem on püstitatud aga lahendused?

      Te toote välja Ligi, Vahtre ja teab kelle veel ütlemised nagu see oleks peamine põhjus, miks Eestis integratsioon ei ole nii hästi toimunud nagu me loodaksime, aga probleem on hoopis selles tohutus propaganda masinavärgis, mis Venemaal käima on lükatud või kui täpne olla, siis käib siiamaani. Kuidas integreeruda inimestega (kõik õnneks ei ole sellised), kes arvavad siiamaani, et II ms oli venelaste suur võit. Vabandage väga, aga mida siis võideti? Ma ei ole varem kokku puutunud rahvaga, kes nii vähe teaks omaenda ajaloost k.a. sellest, kui suur hulk vene rahva kõige paremaid poegi ja tütreid selle režiimi poolt ära tapeti, millele nad siiamaani hosiannat laulavad. Stockholmi sündroom? Integreerumist takistavad peamiselt venelaste väga vildakas ja väga vähe faktiteadmisi sisaldav ajaloo käsitlus. Alustaks ehk sellest?

      Kustuta
  2. Eelmisele kommenteerijale - minu meelest pole Sa teemast aru saanud. Jutt pole mitte selles, kas ohvrid või mite. Jutt on pigem selles, et me ise mängime siin ohtlikku mängu elanikkonnaga, keda on päris palju ning kes võivad hakata meie ja meie riigi vastu võitlema siis, kui vastasseis tekib maaga, mis on nende esivanemate riik. Ainus võimalus lojaalseid inimesi juurde tekitada on mingi tõestus selle kohta, et meie riik on parem või et nad on võitnud sellega, et nad on Eesti kodanikud ja ei pea elama Venemaa kubermangus. Kõik praegused sõjad on ikkagi peaasjalikult PR-sõjad

    VastaKustuta
  3. Teate. Hvostovil on tõsi taga. Okupandid tegid meile 50 aatsat haiget. Ja meie oleme Eestis neile nüüd kuskil 25 aastat haiget vastu teinud. Ja me õigustame seda oma ajaloolise õigusega, nagu õigustaks naise peksmist sellega, et ta lubas mul une pealt kõri läbi lõigata ja pidin talle kätte näitama, kes siin tugevam on. Tegelikult oleks vaja leppimist. Et okupantide järeltulijad, kes pole süüdi oma vanemate pattudes ütleks, et "me mõistame, et meie vanemate võidud on teile haiget teinud ja me ei taha teile rohkem haiget teha." ja et meie, eestlased, ei ütleks sellepeale, et me ei usu, vaid ütleks selle peale, et "me saame aru, et oleme teile 25 aastat samamoodi haiget teinud, sest kartsime, aga nüüd rohkem ei tee." ma saan aru, et see on naiivne jutt, aga meil pole seda rahvusliku leppimise rituaali toimunud, millest mõlemad pooled aru saaks. meil on toimunud kahe paralleelmaailma kooseksisteerimine. Ja need sirged ei lõiku.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eesti riik andis peale okupatsiooni lõppemist kõigile okupatsiooniperioodil siia tulnud ja asustatud võõrriikide kodanikele (v.a. välisriigi tegevsõjaväelased) õiguse siia soovi korral elama jääda ning lihtsustatud korras ka kodakondsust taotleda. Sama ka Lätis ja Leedus. Muudes okupatsiooni alt vabanenud riikides nii suuremeelsed ei oldud. Seal oli jutt lühike: nüüd võtke tšumadan selga ja jeehat na roodinu!

      Mida me VEEL oleks pidanud tegema?? Kollektiivse enesetapu?

      Kustuta
    2. Kollektiivse enesetapuga ei ole kunagi kiiret. Jõuab alati teha. Mu meelest me praegu seda ette valmistamegi. Juutidel on vanasõna "kui jumal tahab mõnda rahvust karistada, siis ta võtab talt mõistuse." Ma ei tea, mis on jumalal eestlaste vastu.

      Kustuta
    3. Leppimine timukaga? No kuulge, enne peab timukas ikka vähemalt vabandama, et ma kogemata, pole teand, kästi etc..

      Kustuta
  4. Kõigepealt faktid:

    1. Eksisteerib Eesti riigi territoorium, kus räägitakse Eesti keelt ja paari murrakut. See on fakt minevikust.
    2. Toimus Eesti iseseisvuse kaotamine. See on fakt minevikust.
    3. Venelaste sisserändamine Eesti territooriumile. See on fakt minevikust.
    4. Eesti taasiseseisvumine ja vene keelt rääkivate eesti-venelaste teke, kes on Eestisse sisserännanute lapsed. See on fakt minevikust.

    Nüüd, loogiline sündmuste jada peaks olema järgmine (punktide JÄRJEKORD on ÜLIOLULINE!):
    5. Eesti-venelased näitavad tegudega, et nad ei ole huvitatud kellegi survestamisest. Nad õpivad ära riigikeele (eesti keele) nagu kõik teised, austavad siinset kultuuri ehk ei suru oma keelt ja kultuuri peale eristaatuse omandamiseks, mis oleks okupatsiooni tunnus.
    6. Põlis-eestlased näevad, et eesti-venelased austavad eesti keelt ja kultuuri, sest nad ju õpivad ära riigikeele ja ei nõua vene keelele eristaatust. Sellega tõestab eesti-venelane eestlasele, et ta ei ohusta eesti keele ja kultuuripärandi jätkumist.
    7. Põlis-eestlased ütlevad eesti-venelastele, väga tore, me ei erine oma väärtushinnangute poolest ja sa ei ohusta minu esivanemate keelt, mu kultuuri ja riiki nagu okupant ning seega sa oled igati teretulnud nagu kõik teisedki. Tule juhime Eesti riiki koos, et me mõlemad saaks siinse riigi hüvesid. Teeme ka ühise sõjaväe, kus kaitseme ühiseid väärtusi. Me mõistame, et sa ei taha unustada ka oma esivanemate keelt ja kultuuri, tee seda, sest see on igati normaalne. Aga Eesti on Eesti, Venemaa on Venemaa ja kohalikku keelt ja kultuuri tuleb samuti tunda ja tunnustada, sest me ikkagi elame Eestis.
    8. Integratsioon on toimunud ja esialgne probleem on lahendatud.

    Tegelikkus:

    5. Suur osa eesti-venelasi ei näita oma tegudega, et nad ei käitu nagu okupandid. Nad ei õpi ära riigikeelt (eesti keelt), nad ei austa siinset kultuuri ehk nad suruvad oma keelt ja kultuuri peale eristaatuse omandamiseks (faktid on olemas: pronksöö jne)
    6. Põlis-eestlased näevad, et eesti-venelased ei austa eesti keelt ja kultuuri. Sellega tõestab eesti-venelane eestlasele, et ta siiski ohustab eesti keele ja kultuuripärandi jätkumist.
    7. Põlis-eestlased ütlevad eesti-venelastele aastast aastasse, palun õpi esmalt ära eesti keel ja austa meie kultuuri, et me ei tunneks et te teadlikult ohustate meile olulisi väärtusi. Siis jõuame ka kiiresti probleemi lahendamiseni, sest me mõlemad näeme, et meil on ühised eesmärgid. Aga ei.
    8. Integratsioon pole toimunud ja esialgne probleem pole lahendatud.
    9. Suur osa eesti-venelasi jätkab vene keelele ja kultuurile eristaatuse nõudmist ehk käitub nagu okupant.
    10. Integratsioon pole ikka veel toimunud ja esialgne probleem pole lahendatud, isegi 20 aastat pärast Eesti riigi taasiseseisvumist.
    11. Suur osa eesti-venelasi ikka veel ei näita oma tegudega, et nad ei käitu nagu okupandid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jutt jumalast õige. Andrei oleks aeg austada selle riigi kultuuri ja keelt, kus te elate ja olen kindel, kui siinsed venelased moodustaksid oma kultuuriseltse ja muid sarnaseid kultuurilisi asutusi nagu see oli Eesti esimese vabariigi ajal ei oleks läbisaamisel eestlastega mingeid probleeme.Ma ei tea maailmas ühtegi riiki, kus riigikeelt oskamata ja elukohariigi lühiajalugu teadmata saaks kodakondsuse. Mis puutub Mart Puka kirjutisse FB-s siis sellist käitumist olen ka ise kogenud ja mitte üks kord...ja seda meie omal maal. Seda nimetatakse harimattuse tippproduktiks e. matsluseks ja nii mõneski riigis oleks selline käitumine lõppenud riigist väljasaatmisega.

      Kustuta
    2. Ain, kes on teie postituse adressaat? Hvostov. Kes on Hvostov? Ta on eesti kirjanik. Kirjanike liidu liige. Saanud mõned kirjanduspreemiad eesti keeles kirjutatud raamatute eest. Ma olen osa eesti kultuurist. Mina olen. Teie üleskutse, et ma peaks asutama selle riigi kultuuri ja keelt, on võrdväärne manitusega austada iseennast. Aitäh. Ma püüan.

      Kustuta
    3. Ärge demogoogitsege lugupeetud Andrei Hvostov. Jutt käib ikka nendest georgi lintidega vehkijatest, keda ma iga päev ida-virumaal töötades näen, umbkeelsetest venelastest, kes ei oska eesti keeles isegi elementaarseid väljendeid nagu tere, head aega jne, keda ma iga päev ida-virumaal näen ja kelle tõttu olen sunnitud minema vene keele kursustele, sest töö on vaja ära teha, jutt käib pronksööl märatsejatest jne. Te ei pea isiklikult nende eest mingit vastutust võtma.

      Kustuta
  5. Võtsin hiljuti puhkusele sõitva eestlasest ajateenija auto peale. Tema jutt kinnitab Andrei öeldut. Väeosas ei pidavat vene rahvusest ajateenijad isegi mitte varjama oma kremlimeelsust ning AK uudiste ajal aplodeeritakse Venemaa vägitegudele Ukrainas. Kui sitta lendama hakkab, siis karta on, et nii eest kui tagant...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Illimar! Te vist reetiste praegu suure Riikliku Saladuse. Pange vaim valmis võimalikeks süüdistusteks.

      Kustuta
    2. Taoks nendel punastel lõualuud paigast ja sõimaks näo täis no nii närvi ajab raisk ütleks kohe eesti keel

      Kustuta
  6. Pean ka ise blogi, mille motoks on "Mõistmiseks vajame mälu". Mingit otsapidi on Sinugi kirjutised sellest.
    Lugesin käesoleva teksti vastukajasid FB-s. Keegi puudutas seal Vabadussõda kui näidet eestlaste ja venelaste ühisest võitlusest. Ajalooga on paraku nii, et ühest ja samast sündmusest saab luua mitmeid meeldivaid narratiive. Vabadussõja heroiseerimine on kahtlemata eestlastele oluline, nagu venelastele on seda II MS. Aga mulle jäi nendest Vabadussõja teemalistest kommentaaridest FB-s siiski mulje, et siingi on toimunud teatud ajupesu. Ühes omas postituses kirjutasin ühest arstist selles sõjas, http://hundiulg.blogspot.com/2011/12/dr-laipman.html . Seal on ka lõik eestlaste ja venelaste võitlusest ühise vaenlase vastu, millest meie kaasaegne ajalookäsitlus libiseb elegantselt üle.

    VastaKustuta
  7. Tuleme konflikti alguspunkti, "olmetüli", juurde tagasi.
    Ilmselt oleks Mart Pukk pidanud siis venelanna ees vabandama, et ta solvas teda Eesti Vabariigi pealinnas Eesti keele rääkimisega? Kas sel juhul oleks lootust, et venkud ei lööks meile nuga selga? Võib-olla aga mina ei taha siis enam sellises Eestis elada, sest siis poleks tegemist enam isegi mitte kakskeelsusega, vaid vene keele ülemvõimuga. Venelaste ülemvõimuga.
    Parem siis mitte alluda vene ohuga väljapressimisele ja võtta teadmiseks, et siis kui asi hapuks läheb, tuleb meil võidelda kahel rindel.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei, point on selles kas Ligi positsiooniga mehel on õige kommenteerida "naised saunas rääkisid" juttu. See, et Ligi ei adu kes ta on ja mida esindab, sai selgeks "okupandi pojaga" - kui väike laps ütleb bussis "vaata kui paks see tädi on", siis keegi ei pahanda, natuke häbi on, aga saame aru. Lapsesuu. Kui minister seda teeb, korduvalt ja ennast õigustades, siis on tal mõistlikum töötada eraettevõtluses finantsisti või raamatupidajana, aga mitte olla avaliku elu tegelane. Eestlaste venelaste pidev vastandamine, isegi kui keel on selge (ja minu kogemus näitab, et noored räägivad väga hästi) töötab meile loomulikult vastu, kuna sõpru ei võideta neile pidevalt meelde tuletades, et nad on ikkagi kehvemad.

      Kustuta
    2. Siin on siiski postituse "Törts sõdurijutt" arutelu. Mart Puki ja Jürgen Ligi duo on hoopis teise postituse teema. Aga siin ülalpool kirja pandud fataalne tõdemus, et kui asi läheb hapuks siis tuleb võidelda kahel rindel..., lugupeetavad, te ikka adute, et see inimene, keda te siin kipute kaitsma, Ligi antud juhul, on kõige järjekindlam kohustusliku väeteenistuse ärakaotaja? Teil, lugupeeatvad, tuleb esmalt avada rinne Jürgen Ligi vastu. Kohe. Selmet siin minuga õiendada.

      Kustuta
  8. Olmetüli juurde tagasi. Oleks huvitav kuulda, näiteks, ka sündmuse teise poole versiooni, oletan, et see vägagi erineks närvilise härra loost, kui see valimiseelne sitt propellerise pole lihtsalt üks luuletus etteantud teemal. Kuid lugu sai kirjutatud, ja juba kedagi ei huvita, kas asi oli leidnud aset tegelikult, või on see kellegi haiglane fantaasia. Lugu jagas elama iseseisvalt, see on asendanud fakte ka sellest enesest sai fakt.

    VastaKustuta
  9. Olin mõned aastad tagasi kevadtormil ja meil oli kolm 30ndates aastates eestivenelast rühmas. Reamees P oli igati šeff vana, tegi kõik asjad kaasa ja viskas nalja. Ülejäänud kaks aga vaevlesid tõsise motivatsioonipuuduse käes. Üks näitas mulle nutitelefonist, kuidas ikka Venemaal õppused välja näevad. "Vaata kuidas raketid lendavad!. Aga mida meie siin teeme. Harjutame konvoi sattumist varitsusele..." torises ta. Teine vennike tuli kordusõppustele kuna kartis, et jääb relvaloast ilma - oli harrastusjahimees. Ühel päeval oli veidi rohkem vaba aega ja rääkisime temaga maast ja ilmas. Tuli välja, et mehe vanaema või vanaisa (ei mäleta enam) oli ukrainlane. Aga näiteks holodomorist - nii kummaline kui see ka pole - kuulis ta esimest korda seal samas DAFi kabiinis. Mis enne vanaemat ja vanaisat oli, seda ta ei teadnud. Ja tundus, et ega ei huvitanud ka. Ja siis tekkis mul idee, et, krt, vene koolides (eesti omades muidugi ka) võiks olla ju sugupuu uurimise tund. Eriti huvitav oleks teada saada, kas veliikii Stalin (nii see reservist teda nimetas) ja helgemast helgem NSVL oleks ka pärast sugupuu-uuringute lõpule jõudmist sama veliikiid?

    Huvitav oleks teada, mida teie, härra Hvostiv, sugupuu uuringu ideest arvate?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina ei usu et 30 mees ütles sulle veliikiy Stalin. Ilmselt ta viskas nalja ja sa lihtsalt ei saanud aru sellest.

      Kustuta
    2. Halvasti arvan ma sellest sugupuude uurimisest. Mulle endale tuleb siin paremalt ja vasakult soovitusi hakata oma sugupuud uurima. Ei näe kuidas see meid kuidagi edasi viib.

      Kustuta
  10. Mul ema Venelane ja isa Eestlane. Isa tahtsid eksootikat ja ta ei ole süüdi selles kuna ta elas vabariigis. Ja ma ei usu, et selle asja pärast ta poeg on vähem Eestlane kui tema ise.
    Minu emakeel on Vene aga võin Eesti keeles ka suhelda (isa ei õppenud ja õppisin ise ära).
    Käisin kaitseväes ja läbisin Eesti keele kategooria kursused. Aga võin kinnitada et kogu artikli jutt on õige ja täpselt nii juhtus minuga. Ja ma ei tahagi Eesti keeles suhelda sest see keel ei ole atraktiivne mulle ja ma ei lähe teid kallid kaasmaalased kaitsma, kui jämaks läheb, kuna te ju ise õhutate vaenu.
    Ise arvan, et see on vastuvõetamatu kui mingi ˇkaagutajaˇ ütleb mulle et ma olen immigrant või kui saan marionetti suust teada, et minu emakeel on okkupantide keel. Kes te ise sellesed olete? Häbi teile! Usun et Eesti riik on enamat väärt ja, et on õige aeg olukorda muutmiseks.
    Edu kõikidele!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ''Ja ma ei tahagi Eesti keeles suhelda sest see keel ei ole atraktiivne mulle ja ma ei lähe teid kallid kaasmaalased kaitsma''
      ''Usun et Eesti riik on enamat väärt ja, et on õige aeg olukorda muutmiseks.''

      Niisiis, Eestis elavad eestlased õhutavad sellega vaenu, et nad julgevad rääkida oma riigi minevikust nii nagu nemad seda näevad? See on üsna egoistlik arusaam.

      Sa ei pea Eestit (minu emakeelega kodumaad) muutma, selleks puudub vajadus, vaata vaid maailmas ringi. See riik, mille riigikeel on sinu emakeel (vene keel) ja kus vene keelt ei peeta okupantide keeleks, juba eksisteerib. See riik on Venemaa. Miks sa tahad Eestist sunniviisiliselt tekitada miniatuurset Venemaad, sealse keele ja kultuuriga. Miks sa tahad Eestit, minu kodumaad, minult ära võtta? Kas ei oleks lihtsam sinul Venemaale kolida - siis ei kaotaks mõlemad midagi (mina ei kaotaks oma kodumaad, ja sina ei kaotaks mitte midagi olulist, sest sa ei taha ju Eestit niikuinii kaitsta).

      Kustuta
    2. SINA ei taha eesti keeles suhelda ja MEIE õhutame vaenu?? :D :D

      Kustuta
    3. Kas see on kuskil kirjas, et Eestis peab ainult Eesti keeles suhelda? Sulle meeldib oma emakeeles suhelda mulle meeldib minu emakeeles ja mul on õigus nii teha kas meeldib see sulle või mitte. Milles probleem?
      Kui teile meeldib minevikus elada, siis elage aga ma ei ole minevik ma olen EV kodanik, elan täna ja ei lähe kuhugile! Elage üle juba.

      Egoistlk arusaam on mõelda, et olete kuidagi parem kui mina.

      Kustuta
    4. Ma kordan veel kord. Oma riigis ma teen seda mida ma tahan ja räägin mis keeles ma tahan kas või Hiina keeles ja SINA ei hakka mulle rääkida mida mulle teha. Kui sa seda aru ei saa, siis on midagi mäda MINU riigis ja seda on vaja muuta.

      Kustuta
    5. ''Kas see on kuskil kirjas, et Eestis peab ainult Eesti keeles suhelda?''

      1. Inimene, sa oled elanud kogu elu Eestis ja sa ikka veel ei ole tutvunud Eesti riigi põhiseadusega, mis ütleb et Eesti riigikeel on eesti keel, mitte mõni teine keel ja et EESTI kultuuri (mitte vene ega hiina kultuuri) tuleb hoida EESTIS läbi aegade. Omakeskis räägi kuidas tahad, aga ära sunni eestlasi vene keeles rääkima, see on asja iva.
      2. Sa elad Eestis, aga ei taha Eestit kaitsta.
      3. Sind ei huvita, kas sa võtad eestlastelt ära nende keele, kultuuri ning seega nende kodumaa.
      4. Sa näitad oma suhtumisega, et sa ei hooli põrmugi kohalike eestlaste kultuurist, sest sa ei mõista ega tunnusta eestlaste ajalugu, vaid sunnid eestlastele peale oma mõtteviisi, sinu põhimõte on ''Oma riigis ma teen seda mida ma tahan ja räägin mis keeles ma tahan kas või Hiina keeles ja SINA ei hakka mulle rääkida mida mulle teha. Kui sa seda aru ei saa, siis on midagi mäda MINU riigis ja seda on vaja muuta.''

      Kõik see näitab, et saa käitud nagu okupant, tüüpiline egoistlik survestaja, kes ei hooli minu esivanemate kohalikust keelest, kultuurist ja tõekspidamistest. Ma pole sellist agressiivset ja nahaalset käitumist teiste rahvustega kogenud, ainult venelastega. Inglismaal immigrandina elades ei tulnud minule endale ega teistele rahvustele pähegi nõuda, et inglased peaks muutma oma keelt ja kultuuri, sest MINA niimoodi tahan.

      Proovi esmalt oma suhtumist ja käitumist muuta, seejärel ma ei peaks sind ka okupandiks.

      Kustuta
    6. Juhhu, Eesti riigikeel on Eesti keel ja Eesti riigilipp on sine-must-valge :) Kas sa oled 10 aastane?

      (1) Kuule tarkpea ma tean mis on kirjas põhiseaduses. Kas ma räägin sinuga praegu Vene keeles või kas ma sunnin sind rääkima minuga Vene keeles?

      (3) Ma tean et riigiasetustes kõik suhtlevad riigikeeles ja ma ei ole selle vastu ja ma ei taha sinust sinu kultuuri või sinu keele ära võtta :) aga SINA ära võtta minust minu õigused ka ära!

      Eesti keel on Eesti avaliku võimu teostamise keel, seega Eesti ametlik keel.

      http://www.pohiseadus.ee/ptk-1/pg-6/

      3. Riigikeele legaaldefinitsioon PS-s ja Eesti seadustes puudub. Erialakirjanduses tuuakse tavaliselt välja riigikeele järgmised põhilised kasutusalad – riigikeeles avaldatakse seadused jt ametlikud dokumendid, ta on riigiorganite töökeel ja kasutatav ametlikus asjaajamises, samuti kohanimedes ja üldkasutatava teabe allikates (teemärgid jms), põhiline õppekeel haridusasutustes, riigikeelne peab olema meedia. Samuti rõhutatakse riigikeele ühiskonda konsolideerivat toimet, isikute õigust riigikeelsele suhtlemisele kogu riigis ning seda, et riigikeele staatus peab tagama keele igakülgse arengu ja laia kasutamise poliitilises, kultuurilises ja teadussfääris. Tuginedes ka muudele keeleküsimust reguleerivatele PS sätetele, võib eeltoodu põhjal § 6 tähenduse lahti mõtestada alljärgnevalt.

      Kas see tähendab, et ma ei või Vene või Hiina keeles rääkima? Ma räägin mis keeles ma tahan ja sa ei hakka mind õpetama.

      Loe edasi http://www.pohiseadus.ee/ptk-2/pg-49/ põhiseadus ja austa kõiki kes Eestis elab!


      (2) ˇSa elad Eestis, aga ei taha Eestit kaitsta.ˇ Loe hr. Hvostovi artikkel veel kord ja saad võib-olla aru miks ma nii mõtlen ja miks ma ei taha.

      (4) Ma näen, et sa ei mõista mind, millest ma kirjutan ja ei mõista artikli sisu. Veel ma näen, et sul on foobia, sa kardad ja vihkad ja et sa oled sellepärast nõrk. Sa oled Eesti rahva peegel.
      Kui sa arvad, et see näitab, et ma olen okupant siis sa eksid, ma olen vaba inimene ja sina kahjuks ei ole.

      Edu sullegi!

      Kustuta
    7. "Loe hr. Hvostovi artikkel veel kord ja saad võib-olla aru miks ma nii mõtlen ja miks ma ei taha."

      Oleks aeg juba 25-aasta tagusest "tsiviilokupatsiooni" nimetusest toibuda ja Eesti ühiskonda integreeruda, mitte eluaegselt solvatut mängida. Soovitan teile südamest - saage ükskord üle sellest staadiumist ja integreeruge, aktsepteerige eestlaste tõekspidamisi ja ärge suruge oma arvamust neile peale. See oleks eesti-venelastele endile kõige parem.

      Integreerumine tähendab minu arvamuse kohaselt:
      + nõustuda etapiviisilise üleminekuga ainult eestikeelsele (riigikeel) haridusele ja mitte nõuda vene keelele eristaatust Eesti hariduses nagu Hvostov teeb. See aga ei tähenda, et teid sunnitaks Eestis elades vene keelt ja kultuuri unustama, hoidke üleval oma traditsiooni, kuid aktsepteerige, et Eesti ei ole Venemaa.
      + aktsepteerida, et eestlaste jaoks oli Venemaaga (NLiiduga) "ühinemine" okupatsioon, mitte vabastamine.
      + aktsepteerida fakti, et enne okupatsiooni oli Eestis eesti keelt rääkiv rahvas ja kultuur ning Eesti oli iseseisev riik. Vene keelt rääkivad inimesed saabusid hiljem.
      + Eesti edendamine tänapäeval ei tähenda vene keelele ega kultuurile eristaatuse välja võitlemist.
      + Nõustuda faktidega, et Putin teostab Ukrainas sõjategevust, st. Venemaa on agressor ja oht nii Eestile kui ka teistele endistele NLiidu poolt okupeeritud osadele.

      Kui nendes asjades oleme ühel meelel (vähemalt mõistke, et eestlased Eestis nii mõtlevad, ärge sundige seda muutma), siis palun väga, ehitame Eestit koos ja mineviku probleemid on lahendatud.

      Edu ka sulle!

      Kustuta
    8. lugenud neid vaidlusi siin, mis lähevad otsapidi kultuurilise iseolemise ja eestimeelsuse kui ainuvõimaliku eksistentisvormi juurde, palun ma asjast huvitatul kuulata, kuidas Maarja Kangro (üks me parimaid luuletajaid, sorry, mul on tunne, et seda peab siinkohal lisama) esitab oma luuletuse "Keelepuhtuse deklaratsioon."
      https://www.youtube.com/watch?v=p8LiylsXaF0
      Pärast seda palun mõelda, milliste tunnetega kuulab seda mõni meie eestivenelane, kellele sisendatakse, et Kangro-taolisi inimesi meil üldse pole, või kui on, siis need on valed inimesed. Õiged inimesed on Vahtre-Pukk-Ligi-Sutrop. Teate, sõbrad, Kangro on väga olemas, Mina olen ka olemas.

      Kustuta
  11. Jah aga on ka Venerahvusest noormehi kes annavad endast Eesti riigi kaitsmisel kõik sest on paljustki suuremad patrioodid kui nii mõnigi Eestlane.On kogemusi Vene poistest kes on astunud Kaitseliitu.ja sealjuures sammalajal pursides veel Venekeelt segamini Eesti-keelega .

    VastaKustuta
  12. Mida siin rääkida Vene tüvega Eestimaalastest kui tegelikult ka Eestlased ju ise tegelikult ei taha kaitsta rahva häda ja nöörimise arvel rikastunud valitsuse juute. Ükski loll ei soovi Eesti maid ja varasid röövinud ja võlgadega eestlasi kägistavaid võõr panku ja valitsust kaitsma hakata ja oma verd ja elu anda. Esimese Vaba Eesti eest võidelnud mehed said kõik endale maad ja olid kõik peremehed, aga sel riigil pole inimeste muud pärandada kui juba momendiks 23,5 miljardi suuruseks kasvanud riigivõlg, millest iga Eestimaalase arvele s.h. isegi iga vastsündinu maksta on momendil 17,845 EUROT. Tööstus ja põllumajandus on täielikult hävitatud, 130,000 tööinimest on küüditanud ennast rikkamatesse riikidesse. Kuigi praegust ametlik propaganda püüab maalida venelastest ja nende riigist õudusi, suutis Stalin küüditada kõigest ümmarguselt 45,000 eestimaalast. Eestis on hea elada ainult kõrgelt makstud pürokraadil, kelle tööpanus riigi hüvanguks on täielik 0. või lausa negatiivne. Praegusel hekel oleks sõja korral asi nii, et kõik Eesti sõdurid, kes ka oma isikliku relva on kätte saanud lihtsalt peidaksid need ära koos oma mundritega ja elakid ka järgmise valitsuse all era inimestena rahulikult edasi või aitaksid hoopis seda praegust võimu kukutada ja lihtsalt mingeid uusi kangelaslikke Sinimägede võitlusi lihtsalt enam ei toimu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Räägi palun enda nimel, mitte "eestlaste" või "kõigi Eesti sõdurite" nimel.

      Kustuta
    2. Anonüümne arg rott on esimene tegelane, kes tegelikule Eesti vabadusvõitlejale täägi selga lööb ja võimeline ka igat uut Eestit vallutanud peremeest persest lakkuma !

      Kustuta
  13. See on puhtalt okupatsiooni toel sisserännanud võõra etnilise grupi enda valik, milliseid suhteid ta soovib selle maa ja siin tuhandeid aastaid elanud põlisrahvaga luua. Pole mõtet eestlasi süüdistada, pigem võiks süüdlast otsida sellest utoopia projektist, mis need inimesed võõrale maale suunas, kuhu põlisrahvas neid polnud kutsunud ja ei oodanud.

    Eestlased ja eesti on läbipõimunud, moodustades püha ja puutumatu terviku. Ühelgi teisel grupil, eriti veel ebaseaduslikel sisserändajatel, pole sellele maale samasugust õigust ning ei saa ka kunagi olema. Teistel on aga võimalik ühiskonna osaks saada, õppides ära keele ja ajades südames Eesti asja. Sedasi võetakse nad omaks, vastasel korral aga jäävad nad igavesti võõrkehaks.

    See Suurvene shovinism hoiab paljusid venekeelseid tagasi saamaks osaks siinsest riigist ja ühiskonnast ning eestlased saavad siin väga vähe ära teha.

    VastaKustuta
  14. Kui paljud eestlased sooviksid Eesti eest sõdida?Küsimus pole ju üldsegi venelastes...Töötades koos venelastega, ei ole töökohas mitte kunagi tekkinud konflikti rahvuslikul pinnal.Kusjuures venelased soovivad eesti keeles rääkida, eestlased aga räägivad nendega vene keeles, sest eestlasele meeldib keelt harjutada, olgu see siis vene, inglise või soome keel.

    VastaKustuta
  15. _ to Anonüümne13. detsember 2014 1:43
    Kas see on kuskil kirjas, et Eestis peab ainult Eesti keeles suhelda? Sulle meeldib oma emakeeles suhelda mulle meeldib minu emakeeles ja mul on õigus nii teha kas meeldib see sulle või mitte. Milles probleem? _

    Üldiselt on probleem selles, et see väike maalapp on ainus, kus eestlased veel saavad eesti keeles suhelda ja tegelikult on hirm, et vasti enam ei saa. Ja iga päevaga tundub reaalsem. Venelastel on väga palju kohti, kus vene keelt rääkida. Eestlased pole usklik rahvas. Nende usk ja püha graal on nende keel. Kui nende keel kaob, siis on nende jaoks eestlus kadunud. Nii lihtne see ongi.

    VastaKustuta
  16. когда -нибудь договоритесь американские жополизы и никто вам не поможет даже бог ,привет из нарвы натовские шлюхи .

    VastaKustuta
  17. Они в бога не верят. От того и все проблемы. Слишком много всёдозволенного и распущенности.

    VastaKustuta
  18. Ma ei ole kohe üldse Andrei Hvostovi pühendunud jünger, aga eestlaste reaktsioon on ju täiesti naeruväärne.
    Teile öeldakse, et teie tulevik on täitsa p-s. Teie väes sõdivad vene sõdurid, keda te olete lapsest saati mõnitanud. Tagajärg mõelge ise välja.
    Rääkimata sellest, et ka kõiki teisi töid, mille tegemiseks tuleb tagumik toolilt üles kergitada teevad suures osas muulased. Teie elektrisüsteemi on suure tõenäosusega paigaldanud muulane. Olge ettevaatlik. Kui te kiirabi kutsute, siis seisate silmitsi õdedega, kelle eesti keele oskus võimaldab aru saada, sellest, mida teie nendest igale poole kirjutate jne.

    Ja ainuke lahendus, kuidas teie katsute oma tulevikku päästa on öelda, et venelased on ise süüdi selles, et eesti riik p-sse läheb.
    Kas see päästab teid millestki?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Miks sa valetad? Ma pole küll kedagi lapsest saati mõnitanud ja kui venelastele riigikeele selgeks õppimine nii ülejõu käiv on, siis ainukesed töökohad, mille nad saavad ongi need, kus peab tagumiku toolilt ülesse tõstma. Kooguta edasi. Ajalugu on näidanud, et koogutades pole veel keegi kuhugile jõudnud.

      Kustuta
    2. Põle alli aimugi, mida sa lapsest saati tegid. Põle kuos siakarjas käind. Ja liigutan oma käbaraid iel mielel. Perseta sinagi rõemsalt edasi. Valetajast ära sõima, ku ei tunne! Kiirabiarst, kes sulle jumal tiab mida süstib on riigikeele selgest saand küll. Sul endal on vist õite vähä ajsu selged.

      Kustuta
  19. Suhteliselt õudne hakkab, kui seda kõike lugeda, mis siin kirjutatakse nende inimeste poolt, kes elavad minu kõrval.... ei oskagi nagu midagi teha ega öelda, kuid et kurb hakkab. Kes peab midagi esimesena tegema et siis ma alles hakkan austama jne jne.... teate noored või vanad... alustame sellest, et me kodus oma lastele ei ütleks kuradi eestlased on jobud ja ei salli venelasi... lõpetame sõimamast, et k..di venkud jälle räuskavad... kui lapsevanemad sellised asjad ära jätavad, siis lastel ei ole ju sellist kogemust ja nad ei oskakski eestlasi või venelasi solvata, sest tema jaoks on tegemist inimesega, kes räägib eesti keelt- või vene keelt ideaalis võiks mõlemat rääkida--- naabrid ju( ja ei ole mõtet mõelda, et aga Venemaal elavad inimesed ei oska Eesti keelt....) teate mis.. Ühed eestimaalased oleme me kõik ja meil on ka mõned vanasõnad:
    Mida ei saa jõuga, seda saab nõuga(tark tuleb olla, et inimesed tahaksid eesti keelt õppida ja tunda);
    Põllu nägu näitab põllumehe tegu (tänane Eesti on põld- meie olenemata sellest, mis keelt me räägime oleme selle põllu peremehed ja oleme selle põllu täpselt selliseks kündnud nagu ta täna on... IGA inimene peab enda sisse vaatama ja mõtlema, et mida mina olen teinud, et siin oleks parem riik... kas ma saa midagi teha ja kui siis mida???
    Enne mõtle, siis ütle: süüdistamine, halvustamine ei ole just kõige konstruktiivsemad meetodid konfliktide lahendamiseks... proovige inimesed selgusele jõuda miks te tunnete nii nagu te tunnete ja seda endale ka tunnistada. Mina näiteks Kardan, et Putin( ei taha öelda, et Venemaa, sest ei usu, et enamus venemaalasi tahaks minna sõtta) tuleb ja vallutab Eesti...
    Kus viga näed laita seal tule ja aita!
    Pada sõimab katelt ühed mustad mõlemad!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! oleks aeg hakata aru saama, et me elame siin riigis kõik üheskoos ja peame üheskoos ka hakkama saama. kui me seda ei suuda, siis me ei saa keegi aru enne kui meie KÕIGI elud on pea-peale paisatud....
    näiteid on palju mida võiks tuua, kus eesti keelt emakeelena kõnelevad inimesed ja vene keelt emakeelena kõnelevad inimesed saavad omavahel väga hästi läbi loomulikult on ka vastupidiseid näiteid kuid on juka neid näiteid, et vene keelt kõnelevad isikud kaklevad omavahel ja eesti keelt kõnelevad inimesed kaklevad omavahel... kuidas nad sii üksteist sõimavad.... k...di kalle või malle mitte kr....di eestlased... lõpetage üldistamised!!!!!!
    Ma ei tea mida täpselt teha, kuid ühe asjana võiks teha Eesti-Vene õhtuid, kus kohal on mõlemat keelt emakeelena rääkivad inimesed suhe võiks olla 50-50... spordiõhtu, lauamängude õhtu nii nagu lastevanematele kooldes ja lasteaedades tehakse, et need omavahel tutvuksid. Riik võiks teha nende õhtute kohta toetusskeemi omavalitsuste lõikes... las need inimesed mängivad koos jalgpalli, las moodustavad võistkondi( keelepõhjal suhe 50-50) siis vahetavad kontakte ehk osad hakkavad suhtlema.... samamoodi võiks teha koolitusi kuidas rääkida okupatsioonist jms asjadest oma lastele nii, et nemad ei kannaks seda viha enam edasi. Näiteks: II maailmasõja ajal ei rünnanud Eestit vaid venelased vaid Vene väed( seal oli palju rahvuseid) nii nagu ei rünnanud natsid või sakslased( ründasid saksa väed, kus oli ka palju rehvuseid) mõlemal poolel sõdisid inimesed, kes pidid seda tegema, sest muidu anti nad tribunali alla ja hukatakse kas see on valik.... meil täna ei ole sõda ja seetõttu on valikuid päris palju.....
    Ei plaaninud niipalju kirjutada, kuid siin on mingi osa sellest tunnete virvarrist, mis minust läbi käis, kui eelnevaid postitusi lugesin....
    Mina olen sündinud Eestis,kuid minu ema Krasnojarski vangilaagris kust ta toodi tagasi eestisse kui ta oli 2 aastane.... kas ma vihkan Venelasi...? EI!!! Ma ei salli seda režiimi, mis seda tegi ja meeletult kahju on nendest Eestlastes, kes olid need pealekaebajad, eks minu vana-vanemad ette söötsid ja tänu kellele mina neid ei tunne!!!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rüütli ajal Eesti noored jõid õlu parkides koos Vene noortega ja suhtlesid Eesti, Vene ja Inglise keeles omavahel. Minu jaoks on kindel, et see probleem, Täna, on kunstlikult tehtud. Milleks see Vene hüsteeria meedias? Kas arvate, et noored seda ei näe?

      Veel ma olen kindel selles, et rohkem te vihkate venelasi ja puhute õhku viha mulli sisse, suurem oht et Putin tuleb Eestisse.

      Kustuta
  20. On täiesti normaalne, et mingi etnos enda territooriumi ning kultuuri (s.h. keel) kaitsta püüab. Sellel on tunduvalt ürgsem ja loomalikum taust, kui meile, haritud inimestele, meeldida võiks. Kuid kõik on seotud oma genoomi kaitsega. Kas see on normaalne, et too etnos, parimal juhul, umbusuga neisse suhtub, kes avalikult selle etnose´le kinda viskavad. Eriti veel siis, kui ajaloos on hiljuti olnud valulikke episoode. Ja ka see on normaalne, et too etnos protekstionistlikke meetodeid oma olemasolu kindlustamiseks kasutab. Eriti nende vastu, kes ajalooliselt ülekohtused on olnud või samu stigmasid kannavad.
    Minu nimi on Jürgo Bolitšenko, sünnilt eestlane, enamik verdki eestist, kuid isapoolse vanaisa poolt juurtelt Krimmi ukrainlane. Ma ei solvu, kui mõni ühiskonna liige minu nime vene omaks nimeks peab või lausa okupandi omaks, sest arvestades asjaolusid, on see mõistetav.
    Pealegi on solvumine, mis sest et tänapäeval trendikas, iga inimese enda teha.
    Kui aga selgitan, et ka Ukrainas, Kaukaasias ja mujal toimus koletu punaterror, mille tagajärjel miljonid inimesed küüditati, hukati ning surnuks näljutati. Seda, et minu vanaisalt ei küsinud keegi, kuhu ta peale Leningradi blokaadi tahaks minna (vaevalt ta Jalta asemel Tallinna ja Pärnu oleks valinud), siis mõistetakse peagi, et oleme sarnasemad, kui nimest lugeda võiks.
    Olulised on väärtushinnangud. Kas sa tahad olla eestlane, koos sellega kaasneva keelelis-kultuurilise osaga, vahepealne hübriid, kes vähemalt keele ära õpib või keegi teine. Ma isiklikult ei saa aru osade ühiskonnakaaslaste tungist, võidelda eesti keele ja kultuuri vastu ning mähkida end mingi "vene mullikile" sisse. Mis selle asja sisu on? Kas keegi võtab teilt Lermontovi või keelab lugeda originaalkeeles kasvõi Leninit? Ei. Ainus mida palutakse, on astuda ELEMENTAARNE samm inegreerumiseks. Ma vabandan ette krõbeda sõnakasutuse eest, aga kui kuradi loll peab olema, et seda oma kupli alla ära ei mahuta? Kui juudi kultuuris tehakse rituaalne ümberlõikamine, siis kas mõnedes peredes meie riigis rituaalne lobotoomia? Või on see genoomist kantud kliiniline häire? Ja kuidas seda ravida?
    Mitte et Eestil ei oleks arenguruumi, kuid kui ma võrdlen Venemaad, seda rahvaste vanglat, meie riigiga ja näen inimesi ülistamas praegust, läbinisti mäda, asiaatliku jõudoktriiniga, ebademokraatlikku, mitteliberaalset, kleptokraatliku oligahria projekti. Siis pean paratamatult nõustuma väheste järele jäänud Venemaa dissidentide ning mõtlejatega nagu Sasha Sotnik, Stepan Demura, Vjatšeslav Maltsev jt., kes seda massi vatnikuteks ja zombideks kutsuvad. Seda biomassi, kes lörtsitud sümboolika, kultiveeritud suurushullustuse, fabritseeritud ajaloo ja propaganda luulude saatel midagi suurt, võimast ja üllast otsivad.
    On aeg see teema maha matta, eestis elavatel endise nõukogude liidu elanikel (olenemata rahvusest) pea tagumikust välja tõmmata ning teha see oluline samm.
    Mõelda välja, kes nad on.
    Ma olen 100% veendunud, et kui nad teevad selle elementaarse sammu keele osas, siis eestlased võtavad nad, nimest olenemata, peagi omaks. Mul on isegi 3 tuttavat rootslast ja 1 USA´st tulnu, kes räägivad ja isegi kirjutavad eesti keeles. Nad on oma käitumisega näidanud, et nad austavad meid ning on meie riigile lojaalsed. Ning meie, eestlased, ei võta ameeriklaselt tema burgerit ega halba õlut ja rootslase jõlulaualt surströmmingut ja edasi. Mul on palju vene keelt kõnelevaid kolleege ning keegi kirtsuta me kulmu, kui nad omakeski vene keeles suhtlevad ja naerame kaasa nende anekdootidelegi, sest vene keeles on võimalik mõningaid asju paremini öelda. Kuid jätkem šovinism ja see punnitatud kultuurautonoomia luul. Kui tahaksin oma vanaisapoolseid juuri rõhutada, võiksin endale Khokhol´i soengu ja vuntsid kasvatada, see ei muudaks mu rahuvuse osas midagi, ma oleks lihtsalt veidra soenguga eestlane, kes poes ja ametkonnas ikka eesti keeles läviks, oma lapse riigi keeles koolitaks ja vajadusel seda riiki oma käe ja väega kaitseks.

    VastaKustuta
  21. Eesti ärkamisaeg on olnud tegelikult uinuimisaeg. kasumijaht ja raha uinutavad inimesi. Kui kaua veel magatakse, ei tea.

    VastaKustuta