RINNAKA BLONDIINI SUUDLUS



Tuuli Kochi eilset artiklit lugedes tuli taas meelde näidend „Lindid“, mille ma kunagi kirjutasin NO99-le. (Blogis on üks katkend juba üleval!)

Seal on üks osa, mis kirjeldab ajakirjanduse (esindab RINNAKAS BLONDIIN, prototüüp ei ole Tuuli Koch!)  ja parteilise spin-doctori (näidendis on ta TEHNOLOOG ja ausalt öeldes ma ei pidanud tookord üldsegi silmas Rain Rosimannust vaid ühte teist võimekat noormeest) koostööd.
Meenutuseks: näidend „Lindid“ ei ole kuidagi seotud papa Ossinovskiga, kes kuldab üle sotse. Näidend on inspireeritud 90-tel juhtunud skandaalist, kui üks tipp-poliitik (teadagi kesJ)tegeles kaaspoliitikute jutu salajase salvestamisega. 

Kes viitsib, see lugegu.
Näidendi tekst algab nüüd.

Laval on värdjaliku väljanägemisega masin. Nagu nõukogudeaegne gaseeritud vee automaat, millest sai vaskmündi eest klassitäie jooki. Masina peale võib olla selguse mõttes kirjutatud “MINISTEERIUM”, “AMET”, “TALITUS”.
                
Masina ümber väänlevad erinevas vanuses mehed ja naised. Hõõruvad end vastu masinat, topivad erinevatesse avadesse käsi, piiluvad sisemusse. Teevad kopuleerimisliigutusi. Masin uriseb ja turstub, mõnikord teeb mõnust nurruvat häält.
See on ajakirjanduse ja riigimasina sümbioos.

RINNAKAS BLONDIIN (hõõrub tagumikku vastu masina nurka, erutusest lõõtsuva häälega): Selline inf…, ah, ma ei või, pealtkuulamisseade otse magamistoas. Videokaameraga. Kõrge ametniku magamistoas. Väga kompromiteeriv materjal. Oujeee…
(kirjutab oiete saatel midagi reporterimärkmikusse)

VUNTSIDEGA HÄRRASMEES (jänese kombel masinaga kopuleerides, tagumik käib nagu suruõhuhaamer): Assa raisk! Assa raisk! Otseühendus Venemaale. Äri salajase infoga! 100 videokassetti, 400 disketti. Saladused! Kõik müügiks! Krasnodari maffia! Ristiisa Gorbatšov on büroo osanik! Assa raisk! Assa raisk! Ei siin pole hoobil ja hoobil vahet. Ei jõua kõike kirjagi panna.

HÄBELIKU OLEKUGA NOORMEES (pistab käe sügavalt masinasse ja õngitseb sealt sedeleid, loeb neile kirjutatud sõnu):
Kaitsepolitsei leidis reedel... büroo läbiotsimisel materjale, mis kinnitavad büroo kui ka Tallinna politsei ebaseaduslikku jälitustegevust.
(vaatab pingsalt publikusse). Kas tõesti Bonnier?!
(pistab käe masinasse, saab uue sedeli, loeb)
Leiti Tallinna politseprefektuuri jälitustoimikuid, Tallinna politsei palvel Eesti Telefoni poolt tehtud telefonikõnede eristusi, jälgimistehnika – ja sidevahendeid ning politseiameti struktuuri salajase skeemi koopia.
(vaatab publikusse) Ei noh, siit võib tõesti Bonnier tulla!
(pistab käe masinasse, saab uue sedeli, loeb)
Erinevatel andmetel viisid kaitsepolitseinikud büroost ära kogu firma infopanga. Kaitsepolitsenikud leidsid ka video – ja helikasette, mille sisu võib ebaseaduslikku jälitustegevust kinnitada.
(vaatab publikusse) Ei mingit kahtlust, Bonnier!!! 


JULTUNUD OLEKUGA NOORMEES (tiirutab ümber masina, piilub sinna sisse, loeb veerides): Eesti põ-leb pu-has-tus-tu-les. Kui büroost leiti tõepoolest valgustkartvaid dokumente, siis selgub lähimal paaril nädalal, kui tugev on kaitsepolitsei peadirektori vastupanu – ja taluvusvõime. Kapo peadirektor on juhtinud kaitsepolitseid ühteviisi, sõltumata valitsuste poliitiliste tuulte vahetumisest…
(vaatab publikusse, irvitab) Kes teeb teene Kapole, sellele teeb Kapo vastuteene.
(entusiastlikult bloknooti kritseldades) Eest ära! Staar krimireporter on sündimas!

RESOLUUTNE MAMMI (põrutab rusikaga vastu masinat ja ootab, et sealt midagi välja pudeneks, karjub) Eetikakriis! Kas sellist demokraatiat me tahtsimegi?! Veel veidi ja olemegi oblast valmis!


KOOR: Mida näevad meie silmad! Mida kuulvad meie kõrvad!  / Igal pool on salasilm, igal pool on salakõrv! / Vanapaksu sepitsused, kurinõused kavatsused hukutavad noore riigi, närvutavad rahva usu / kas saab usku kedagista, kas saab usku midagista / kõik on läbi, kõik on hukas /vene karu mõmin kostab, Krasnodari kõlaga / kas on Toompeal mehepoega, kas on leida mehenõuda, mida teha, kuidas pääsda hirmsast ajast!

AJALOOLINE TÕDE: Inimene, kes peab lugu poliitikast ja vorstist, peaks vältima tedasaamist, kuidas neid täpselt tehakse. Seda ütles Mark Twain. Ta töötas mõnda aega ajakirjanikuna. See on lihtsalt meeldetuletuseks öeldud.

(…)

(Lavale libiseb pehmel sammul Tehnoloog. Tema liigutused on nagu vaseliiniga sisse määritud. Võtab telefonitoru, valib numbri, lava täitub kutsuvast toonist. Lava teises servas võtab toru Rinnakas blondiin, seesama ajakirjanik, kes hõõrus tagumikku vastu riigimasinat)

RINNAKAS BLONDIIN: Ajaleht kuuleb!
TEHNOLOOG: Tere, mu arm! Mina räägin! 
RINNAKAS BLONDIIN (häält madaldades): Oujee! Kallim!
TEHNOLOOG: Armsaim!
RINNAKAS BLONDIIN: Musrirull!
TEHNOLOOG: Oujee!
RINNAKAS BLONDIIN: Mmmmm....
TEHNOLOOG: Aaaaa.....
RINNAKAS BLONDIIN: Ooooo....
TEHNOLOOG: Äääääh...
RINNAKAS BLONDIIN: Uuuuh...
TEHNOLOOG: Tead, mul oli asja ka. 
RINNAKAS BLONDIIN (hingeldades): Jahhh... Hea, kui sul on asja. Need on väga head asjad, mis sul on. Mõ-õ-nusad asjad...
TEHNOLOOG: See krõhva valetab.
RINNAKAS BLONDIIN (hingeldades): Milline krõhva?
TEHNOLOOG: Ta ei lindistanud. 
RINNAKAS BLONDIIN (asjalikuks muutused): Ta ei lindistanud?
TEHNOLOOG: Teda polnud juureski, kui ma rääkisin vanapaksuga. Sa võid seda minu käest küsida.
RINNAKAS BLONDIIN: Okei! Ma helistan sulle kohe tagasi.
(Mõlemad panevad toru ära. Rinnaks blondiin ühendab laualtelefoni reporteridiktofoniga, lükkab sisse kasseti. Valib numbri. Kutsuv toon. Tehnoloog tõstab lava teises otsas telefoni. Räägib külma asjalikusega).

TEHNOLOOG: Ma kuulen!
RINNAKAS BLONDIIN: Ajaleht tülitab. Kas te oleksite nõus vastama paarile küsimusele?
TEHNOLOOG: Oleneb millistele.
RINNAKAS BLONDIIN: See puutub lindistamisskandaali.
TEHNOLOOG: Aa, see ülimalt ebameeldiv lugu. Teate, ma pole kindel, kas see on eetiline nüüd seda niimoodi arutama hakata.
RINNAKAS BLONDIIN: Asi ongi eetikas. Meil on eetikakriis. Ma arvan, et eetikakriisi üle arutlemine pole eetika rikkumine. Avalikkuse huvi selle asja vastu on väga suur.
TEHNOLOOG: Jah, võibolla tõesti. Avalikkusel on õigus teada.
RINNAKAS BLONDIIN: Täpselt. Avalikkust huvitab just äsja kõlanud väide, et lindistamise skandaali on veel kolmas osaline.
TEHNOLOOG: Või nii?
RINNAKAS BLONDIIN: Poliitiku naine. Ta väidab, et hoopis tema lindistas teie kõnelused.
TEHNOLOOG: Ei. Absoluutselt välistatud! 
RINNAKAS BLONDIIN: Välistatud? Ta ei olnud juures?
TEHNOLOOG: Ei olnud. (sõnu hoolikalt valides) Minu mõlemad kohtumised tänavu jaanuaris ja veebruaris olid neljasilmavestlused, kus tema juures ei viibinud ning ma ei näinud teda ka kusagil kaugemal. Ma ei kujuta ette, kuidas oleks võimalik diktofoniga, isegi kui see on Jaapani toode, lindistada restoranis toimunud jutuajamisi. Ta saanuks seda teha ainult välisukse tagant, muidu oleks ma teda näinud. 
RINNAKAS BLONDIIN: Need viimased laused lähevad tsitaadina?
TEHNOLOOG: Jah, neid võib tsiteerida
RINNAKAS BLONDIIN: On teil midagi isklikku lisada?
TEHNOLOOG: Ma pean poliitiku naise ohvrimeelsusest väga lugu. See kõik on väga kahetusväärne.
RINNAKAS BLONDIIN: Kas see tähendab seda, et poliitik sunnib oma naist valetama, et ta püüab end päästa tema selja taha pugedes?
TEHNOLOOG: See on teie interpretatsioon. Aga kui te küsite minu kui inimese arvamust...       
RINNAKAS BLONDIIN: Ma küsingi.
TEHNOLOOG: Ega see muidugi au talle tee. Kohe näha, millise monstrumiga on tegemist. Poeb asja avalikuks tulekul oma naise selja taha. See oli lihtsalt minu isiklik hinnag toimuvale.
RINNAKAS BLONDIIN: Aitäh! Suur tänu informatsiooni eest.
TEHNOLOOG: Pole tänu väärt. Ajakirjandus peabki valesid ümber lükkama.
RINNAKAS BLONDIIN: Head aega.
TEHNOLOOG: Head aega.

(Tehnoloog ja Rinnakas blondiin lavalt ära)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar