INGEL SUUDLEB KOMMUNISTI



Rakveres töötanud kunagi üks kooliõpetaja, kes oli Ülemnõukogu saadik. Mitte Eesti NSV oma vaid ikka selle suure, sellesama, mis käis Moskvas koos.

Õpetaja olnud tulihingeline kommunist.

Mida ta sobival hetkel ka rõhutas.

Olnud üks selline lugu, et keegi õpilane, muidu igati tubli noormees, ilmus talvisel ajal kooli, käes vanaema kootud käpikud, mille mustris nägi valvsa kooliõpetaja silm sini-must-valget motiivi.

Mis oli karjuv väljakutse, ilmselge provokatsioon, vaimne metsavendlus, püüd kukutada kehtivat võimu, ja nii edasi, ja muud säärast, mida vapper Ülemnõukogu saadik ei saanud ignoreerida.

Õpetaja nõudnud poisi väljaheitmist koolist.

Olla teavitanud ka “kompetentseid organeid”, see tähendab KGB-d.

Kooli direktor ega keegi teine ei tahtnud poissi koolist välja visata. Et saab ehk vähema karmusega; alandada käitumishinnet, piirduda valju noomitusega, veel midagi, aga mitte välja visata, sest mis poisist niimoodi saab, muidu õpib hästi, ehk läheb ülikooligi, no kas peab siis inimese elu ära rikkuma ühe kindapaari pärast?

Aga Ülemnõukogu saadik oli kindlameelne kommunist. Muudkui jauras edasi – poiss koolist välja ja kogu moos!

Õnneks oli Gorbatšovi “uutmine” edenenud juba nii kaugele, et puritaani kisendamist ei pidanud enam väga tõsiselt võtma. Poiss jäi kooli edasi, lõpetas selle edukalt.

Siis saabus aasta, kui üks valgetiivaline ingel lendas üle Eestimaa ning vajutas õnnistava suudluse eesti kommunistide laubale.

Eriti pikalt jäid ingli huuled pidama selle Rakvere kooiõpetaja palgeil. Saanud äratust, tõttas vapper naine Tallinna lauluväljakule ja pidas seal saja tuhande inimese eest hingestatud kõne, ühe nendest, mis on läinud “lauluva revolutsiooni” kullafondi.

Kõik need pimedad okupatsiooniaastad oli ta pidanud oma südames aukohal sini-must-valget ideaali.

See naine kirjutab vahel nüüdki lugusid Õpetajate Lehte, avaldab muhedaid tekste maakonnalehes.

Õpetab meid hindama elu põhiväärtusi.

Ma pean Eesti kommunistidest väga palju; see, mis on nendega juhtunud, pole väiksem ime kui see lugu, mis juhtus Damaskusesse teel olnud Saulusega, kelle ülesandeks oli tõmmata sealsed kristlased liistule, ja kelle hobune komistas nii et Saulus käis suure hooga maha, lõi pea vastu kivi ning nägi korraga enda ees Issanda inglit, kes maniteses teda Damaskusesse jõudes kristlasi mitte kiusama vaid vastupidi, nende poole üle minema. Ja oligi apostel Paulus sündinud.

Sellised imed juhtuvad ka tänapäeval.

Mind on kommunistide hingeelu alati huvitanud. Kuus aastat tagasi ilmus kirjastuses “Tänapäev” mu jutukogumik “Võõrad lood”, mille avalugu kannabki pealkirja “Kommunist.”

Lisan väikse foto selle raamatu kuuendalt leheküljelt.

1 kommentaar:

  1. Praeguse Eestis on selliseid "tuulelippe" omajagu. Aga neid ju poliitikutel vaja...

    VastaKustuta